Misel na brezplačno spletno stran je zelo mamljiva. Internet je poln podjetij, ki ponujajo brezplačno spletno gostovanje ali pa tudi spletno stran ustvarjeno v 3- korakih in to brezplačno.

Verjetno se sprašujete, kako je to sploh mogoče? Zakaj, potemtakem vsi ostali ne uporabljajo brezplačnih možnosti?

V tem članku bomo delili 10 razlogov, zakaj je brezplačna spletna stran ali gostovanje slaba ideja oziroma nekaj, kar se morate izogibati za vsako ceno. Če vi ali vaš prijatelj razmišlja o vzpostavitvi brezplačne spletne strani, prosim preberite naslednje trditve.

Slabosti “brezplačne spletne strani”

Večina začetnikov na spletu, ki želijo vzpostaviti lastno spletno stran želijo ohraniti nizke stroške, kar je razumljivo. Torej, če bi poguglali izraz brezplačno spletno mesto ali pa free website bi našli veliko podjetij, ki ponujajo spletno gostovanje ali pa tudi izdelavo spletnih strani v le nekaj preprostih korakih in to brezplačno.

Misel, da lahko vse to dobiš brezplačno je zelo mamljiva…

…dokler ne dobiš račun realnosti. Ko se prijavite do teh tako imenovanih “brezplačnih spletnih storitev”, začnete počasi odkrivati ​​omejitve in mnogi od njih se izkažejo, da le niso povsem brezplačni.

10 razlogov da rečete “NE” brezplačnim spletnim storitvam

1. Zelo počasne spletne strani

Večina ponudnikov brezplačnih spletnih gostovanj, daje na stotine spletnih strani na isti strežnik. To naredi vse njihove spletne strani zelo počasne, saj je strežnik zelo obremenjen. Počasne spletne strani pa  ustvarjajo slabo uporabniško izkušnjo in so slabi za optimizacijo SEO .

2. Nestrokovni spletni naslov / DOMENA

Spletni naslov kot mojepodjetje.ponudnikstoritev.com ni videti zelo strokovno in profesionalno. Obiskovalci vaše spletne strani in potencialni kupci, bodo le stežka resno jemali vašo spletno stran in to pomeni izguba potencialnih strank.

Če pa ponudnik ponuja domeno po meri, pa boste za njo odšteli od 20€ – 25€, ki drugače stane malo več kot 10€.

3. Brezplačne storitev le določen čas ali skriti stroški

Mnoge od teh brezplačnih spletnih storitev, kmalu pokažejo svoje omejitve. In ena takšnih je, da je brezplačno le določen čas (1, 6 ali 12 mesecev), kar pomeni, da nezadnje sploh ni brezplačno. Ali pa zaračunavajo za dodatne storitve, kot so slike, gostovanje, e-poštnih računov, FTP dostop, prenos spletnih strani, ..  V večini primerov se te cene dvigajo čez cene normalnih spletnih storitev. Če ste pri prijavi dodali kreditno kartico, potem vam lahko ti tudi zaračunajo, ne da bi vas o tem opozorili.

4. Slaba optimizacija

Takšnim podjetjem za vašo spletno stran ni mar, za to vam ne omogočajo dobro optimizacijo. Posledično pristanete na straneh 2, 3, 4 ali pa celo nižje med zadetki v spletnih brskalnikih. Kaj vam koristi spletna stran, katere vaši kupci, stranke ali potencialne stranke ne najdejo?

5. Lahko zaklenejo podatke

Mnogi uporabniki, ki začnejo z brezplačno spletno stranjo in gostovanjem, nato pa želijo to spletno stran prestavit na plačane storitve, naletijo na grenko izkušnjo. Ponudniki brezplačin spletnih storitev ne ponujajo orodja za enostavno migracijo vaše spletne strani. Uporabniki morajo zato plačevali podjetje, da jim v zameno za visok znesek prestavi njihovo spletno stran.

6. Nepomembno oglasi na vaši spletni strani

Večina teh brezplačnih storitev so podprte z oglasi. Vi brezplačno ustvarjate vsebino in graditi svojo spletno stran, zato ker so te “brezplačne storitve” plačane za oglase. Pogosto so ti oglasi so moteči, vsiljivi in grdi, kar pomeni, da uporabniška izkušnja ne bo dobra.

Lahko pa se zgodi tudi tole:
Vaša konkurenca na spletu lahko plača temu podjetju, da oglašuje na vaši spletni strani in vam tako sabotira vašo spletno stran.

7. Lahko zaprejo vašo spletno stran

Pravila in pogoji za te storitve so jasno navedena, da se lahko vaše spletna stran kadarkoli in brez razloga zapre. Če vam zaprejo spletno stran, vam ne bodo nudili vaših podatkov in tako ste izgubili ves dosedanji trud.

8. Lahko prodajo vaše podatke

Ne pozabite, da takšno podjetje vseeno potrebuje denar za svoje delovanje. In pravilo je: “Če ne plačaš za to, potem si izdelek”!

Takšna podjetja najdejo različne poti, da bi zaslužile denar. Prodaja vaši podatkov, kot je e-poštni naslov, osebni podatki in vaš spletni naslov za drugemu podjetju. Njihove pogoje uporabe storitev, navadno nihče ne bere  in prav to jim omogča popolno pravno imuniteto.

9. Orodja za izdelavo spletnih strani

Za razliko od pravega spletnega gostovanja, ta podjetja ponujajo zelo omejena orodja in storitve za svoje uporabnike. Z uporabo teh orodij za izdelavo spletni strani boste ustvarili neprofesionalni videz vaše spletne strani.

10. Na spletu za vedno

Takšna podjetja služijo z vašo spletno stranjo in vsebino, ki jo ustvarjate vi. Zato namerno onemogočijo ali pa otežijo brisanje spletne strani. Imeli boste velike težave, ko boste hoteli preklopiti na profesionalne storitve in vam bo vaša prejšnja spletna stran rušila vaš ugled ne spletu.